U bent hier: Welkom! › Uitslagen › Wedstrijdverslagen

Wedstrijdverslagen

Seizoenswissel en terugblik 2013/2014

De vogels zingen weer vroeg in de morgen en de zon klimt alweer hoger aan het firmament. Allemaal tekenen dat de schaatsen weer in het vet mogen en de zomerdans begint waarbij we onze conditie en kracht op weer op een hoger plan brengen gaat beginnen. Om zo komende winter nog harder te heersen. En dat zal al lastig genoeg worden. Afgelopen winterseizoen werden bij SIVZeist 24 clubrecords gebroken!!! Bijna evenzoveel als het aantal plakken dat er in Sochi is opgehaald. Hoe moeten we dat gaan overtreffen?

Het ijs dat er deze winter niet was is alweer gesmolten. Vette pech voor de natuurijsfetisjisten; geen toertochten dit jaar. Om van een Elfstedentocht nog maar te zwijgen. Gelukkig hebben de ijsmachines op de Vechtsebanen deze horrorwinter overleefd. En wat een horror was het. 18˚C op de baan was geen uitzondering. Nu liggen er zelfs op de Vechtsebanen geen restjes bevroren water meer.

Gaan we deze zomer fietsen, hardlopen, skeeleren, droogtrainen om sterker te worden? Of een combinatie? We gaan hoedanook sterker het komend seizoen in. Toernooien moeten weer gewonnen en record’s gebroken. En in de zomermaanden zijn we allemaal kampioen. Als dan de zomertraining goed geslaagd is, dan gaat seizoen 2014/2015 het afgelopen seizoen natuurlijk ruim overtreffen. Zijn het niet de PR’s en CR’s die aan diggelen gaan, dan is het wel de elfstedentocht die weer een jaar dichterbij is.

Eind maart was de seizoenswissel op Blikkenburg. Diploma’s en prijzen werden uitgereikt. Alle jeugdschaatsers die een diploma hebben gehaald van harte gefeliciteerd! Om te beginnen kregen Marah Pijl (5 jaar) en Karsten Geldtmeijer (8 jaar) de Jelle de Ruiter aanmoedigingsprijs. Er werd ook teruggeblikt op het sponsorschaatsen voor de  Christian Davidschool in Kalna, Letland. Alle jeugdschaatsers hebben zo hun best gedaan dat er €1.036,05!!! bij elkaar is geschaatst. Jade Harm (7 jaar) heeft geholpen met uitreiken van de cheque omdat ze in haar eentje bijna een kwart van dat geld bij elkaar geschaatst had.

Ook werden een aantal knappe prestaties van de wedstrijdrijders benoemd:
- Sven Kemp die met zijn mooie schaatsen 8ste wordt op NK-marathon. Met zijn voorspelling op de 500m won Sven Kemp ook de Bram Versteeg appeltaart hij zat dichter bij zijn voorspelde 500m tijd dan die andere Sven bij goud op de 10k. Daarnaast won hij ook nog eens goud bij de baankampioenschappen! 
- Anne Ruyssenaars die na blessureleed toch op het NK-junioren staat. En zo verzekerd is van baanselectie volgend jaar.
- Ine Bonthuis, Jitse Feierabend, Tom mars, Vera Ditshuizen Hessel ten Holter, etc die hun ijf-status hebben behaald door toptijden te rijden. En passant verbeterde Ine Bonthuis haar 500m PR met ruim tien seconden en sleepte zo de felbegeerde Ganzentroffee in de wacht en ondertussen werd Vera Ditshuizen in Groningen 14e op het nationale pupillen toernooi!
- Tom Mars die niet alleen de selectie heeft gehaald, clubkamioen is, NK-marathon reed en 8ste werd op de baankampioenschappen, maar ook zijn naam veelvuldig bij de algemene clubrecords terugziet. Wie weet is hij volgend jaar de eerste die het clubrecord 500m onder de 40s rijdt.
 Eric van den Berg die 8ste werd op NK-masters en ook clubrecords verzamelt. En met o.a. Jeroen Boesmans, Dirk-Jan Glastra, Daan groot en Wouter Baan die hun pr's hebben aangescherpt zit het langebaanschaatsen bij de senioren en masters van de SIVZeist duidelijk in de lift. Volgend jaar wordt dit zeker en vast omgezet in deelname aan de baankampioenschappen en de ploegenachtervolging.
- Teun de Wit en Merijn Scheperkamp verdeelden de clubrecords bij de Junioren-C. Stijn Beekelaar reed twee mooie records bij de pupillen! Bij de baankampioenschappen haalde Teun de Wit, Gioya Lancee en Ine Bonthuis en Britt Bettonviel ook podium.

Dit is dan nog maar een kleine bloemlezing waarmee alle doelen die de andere behaalde doelen van de wedstrijdselectie nog niet eens benoemd zijn. Dat is dan weer het nadeel van zo'n succesvol jaar; Een taart winnen door onder de 45” te duiken of op trainingsstage mogen in Malmö worden niet eens in zo'n stukje genoemd... Iedereen die heeft bijgedragen aan deze prachtige succesvolle winter bedankt! En nu op naar de zomer :-) !- door Eric van den Berg -
17 maart 2014: Rijden voor KiKa


Mag ik van jou uit de categorie 'valse start", de 'te langzaam inzakken'? Nee, maar mag ik dan van jou uit de categorie 'jezelf op voorhand uitschakelen': 'je schaatsen vergeten'? Ja. En mag ik dan ook uit de categorie 'Thuisfont' de kaart 'Vriendin die schaatsen nog even komt brengen'? Ja!

En aangezien een goed begin het halve werk is, zat ik op deze manier nog net op tijd met schaatsen in de trein naar Heerenveen. Net op tijd om om tien voor zes in mijn pak te schieten om om 18:05u het ijs op te gaan. Wouter Baan en ik zaten al vroeg in het programma. Wouter was er al eerder dus die kon na een degelijke warming up meteen in de eerste rit van het programma knallen. Bam! openen onder de 29" en met een mooie volle ronde finishen in 1:02.97. Supermooi om voor een goed gevuld Thialf te schaatsen. Nog net niet die beroemde muur van geluid, maar het kwam in de buurt. Na twee mooie ritten eindigden Wouter en ik op een 7e en 4e plek in het klassement. Net buiten de prijzen, maar met een door de organisatie opgehaald totaalbedrag van €4.747 was de avond sowieso geslaagd. 


- door Eric van den Berg -
15 februari 2014: N
K met potlood in de agenda

Het hoofddoel voor dit jaar was het baankampioenschap waar ik 9e werd. Nu mocht ik als 3e reserve, na afmelding van en aantal rijders, toch deelnemen aan het NK-masters. Echt geweldig. Als kers op de slagroom van een toch al zeer geslaagd seizoen. Ik had dit NK niet eens met potlood in de agenda gezet....

Op zaterdag 15 februari, de meest stormachtige dag van het jaar, opent het NK. De windkracht 9 heeft al voor de start van de 500m al zoveel zand op het ijs geblazen dat je bijna zou denken dat het zo hoort. Maar goed..... gelijke omstandigheden voor iedereen. Ik ben dus niet de enige die al voor de start botte schaatsen heeft. Die botte schaatsen samen met de golfslag in het aangevroren dweilwater, zorgen ervoor dat ik de eerste bocht doorstuiter. Na de kruising ga ik dan ook met niet al te veel vertrouwen de 2e bocht in. Ik overleef! en met een tijd van 42,9 moet ik mij tevreden stellen. Toch goed voor een voorlopig 5e plek in het klassement :).

In de enigszins warme kleedkamer is het hinkstapspringen tussen de slijpende schaatsers.  Werkelijk waar: IEDEREEN heeft botte schaatsen. Het dringende advies is dan ook om voor de 3k niet meer in te rijden, maar direct naar de start te gaan. Zoals bekend is wind niet mijn grootste vriend. En ondanks dat ik met het mes tussen de tanden rijd, word ik slechts 12e op de 3k en zak ik naar een 10e plek in het klassement. Maar niet getreurd: morgen is er weer een dag.

Volledig geïnspireerd door de oranje flow in Sochi ga ik zondag (met andermaal geslepen schaatsen) weer naar Eindhoven voor de 3e afstand: de 1500m. De adrenaline giert al door mijn lijf. Gezonde wedstrijdspanning en de tonus is goed. Ik wil vlammen. Minstens mijn 2:07 van het clubkampioenschap evenaren. En al staat er nog zo’n wind... Knallen zal ik! Met 2:07,5 klim ik terug naar 8e positie. Helaas net le laag voor de afsluitende 5k, maar zeer boven verwachting. Volgende jaar zet ik het NK met pen, in de agenda.


- door Eric van den Berg -13 okt 2013: Oudste clubrecord uit de boeken

De hele dag regen, regen regen. Winterse omstandigheden voor Nederland. En wind… Veel wind. Dat voorspelt niet veel goeds voor vanavond. Het is wedstrijddag. De eerste van het jaar. Voor mij althans. Hoewel het gewoon een trainingswedstrijd is en de eerste van het jaar en ik er dus niks van mag verwachten, ben ik toch een tikkie nerveus. Ja, je wilt toch weten of de hele zomer trainen nut heeft. Ik betrap me er op dat ik gedurende de dag best vaak controleer of mijn schaatsen scherp zijn en ik val José veel te vaak lastig met de vraag wat een reële eindtijd is. Gelukkig voor haar is de vraag meestal retorisch.

Iets voor 4uur besluit ik toch de steen er nog maar éven overheen te halen. Het regent zo hard dat ik er tegenop zie om de magere 3 meter die de achterdeur van de schuur scheidt te overbruggen. In de schuur is het gelukkig al snel gezellig. De transistor boven de werkbank staat op radio1 en terwijl ik mijn schaatsen inspan hoor ik hoe Jetse Bol bij Parijs-Tours zeven kilometer voor de finish uit het peloton wegrijd. Een paar keer met de wetsteen en het braamsteentje er overheen en de schaatsen zijn  weer vlijm. Ik blijf met de scherpe schaatsen in de schuur staan en hoor hoe het peloton seconde voor seconde terugpakt. Als hij is bijgehaald knip ik de radio uit. Ik hoor niet meer wie er wint.

Dan is het 16:00uur. Ik trek vlug mijn nieuwe wedstrijdpak aan en vertrek richting de baan. Met de auto door de oktoberstorm. Ondanks het weer is het druk op de baan. Ik moet de auto in ieder geval best ver parkeren.Op de baan aangekomen lijkt het wel een waterballet. Het middenterrein lijkt wel een grote groene vijver. Man oh man wat een water.

Veel te gespannen sta ik aan de start van de 500. Na de valse start van mijn tegenstander mogen we de 2e keer goed weg. Nou ja… Goed. Ik leun dus op mijn voorste been en veer na de piep weer eerst naar achter voor ik weg ben. Mijn tegenstander is inmiddels 5m verder en ik moet nog beginnen. Maar goed al zwabberend kom ik toch nog in een nette 44,2 over de streep.

De 1500 komt al snel. Ik blijf warm door nerveus tuusen de kantine en de luchtkussens langs de baan heen en weer te drentelen. Ondertussen maakt de zuidwester wind een Ama Ata van de Vechtsebanen. Twee rechte stukken wind mee. Marcel wordt op de kruising bijna weggeblazen. De opening gaat goed, maar in de 2e ronde vergeet ik te schaatsen en ik kan 2,6sec bij het rondje ervoor optellen. Te veel verval. En mezelf weer opgang trekken lukt natuurlijk ook niet.  Komt nog net, verdulleme, de laatste drie meter mijn opponent me nog net met 4/100ste voorbij piepen. Maar soit, mijn eerste wedstrijd van het seizoen een clubrecord uit 1995 uit de boeken... Mij hoor je niet klagen :-)

- door Eric van den Berg -


2012-2013 Wedstrijdverslagen

Ontwerp © 2005, Club Webware / Webware Systems BV. Alle rechten voorbehouden.

Over onze vereniging
Bestuur / Commissies
Samenwerking
Clubkleding
Vrijwilliger van het jaar
Onze accommodatie
Verenigingsdocumenten
Verslagen ledenvergaderingen
Actueel nieuws
Nieuws archief
Fotoalbums
SIVZeist in de pers
SIVZeist op Facebook
SIVZeist op Strava
SIVZeist op YouTube
Evenementenoverzicht
Evenementenkalender
Kinderfeestje
Algemeen
Jeugdschaatsen
Wedstrijdschaatsen
Marathon
Toerschaatsen
G-schaatsen
Zaaltraining
Bostraining
Jeugdopleiding
Algemeen
Jeugd
Volwassenen
Algemeen
G-Skaten
G-Schaatsen
Sport Extra
Uitslagen Clubkampioenschappen
Sfeerverslag Jeugdkamp Inzell okt2018
Clubrecords en Klassementen
Wedstrijdverslagen
PR's leden
Contact info
Route
Aanmeldingsformulier
Vertrouwenscontactpersoon

Ogenblik a.u.b. ...