U bent hier: Welkom! › Schaatsen › Jeugdschaatsen

Jeugdschaatsen

Kinderen van 5 t/m 12 jaar die graag willen leren schaatsen of hun techniek verder willen verbeter kunnen in deze groep beginnen. De schaatslessen worden gegeven op de zaterdagmiddag van 17.35 tot 18.32 uur op buitenbaan van de Vechtsebanen in Utrecht. Tijdens de lessen wordt spelenderwijs de (basis)schaatstechniek aangeleerd. De kinderen worden naar niveau in groepen verdeeld en krijgen les van eigen trainers. Aan het eind van het schaatsseizoen worden schaatsproeven afgenomen en ontvangen de deelnemers een schaatsdiploma. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen, wanneer ze een goed schaatsniveau hebben en het leuk vinden, doorstromen naar de licentiegroep en deelnemen aan wedstrijden.

Het schaatsseizoen loopt van eind september t/m maart. Informatie over het winterprogramma voor de jeugd (van jeugdschaatsen tot wedstrijdschaatsen) vind je hier

 

Jeugdschaatsen+

Bij jeugdschaatsen+ ligt de focus op de schaatstechniek en wordt er niet op snelheid getraind. De kinderen krijgen zaterdagavond van 18.45 tot 19.43 uur schaatsles. Dit is jeugdschaatsuur waarop we samen met andere verenigingen twee nieuwe groepen vormen:

  1. Bedoeld voor kinderen van 12-15 jaar die op jeugdschaatsniveau rijden en niet toe zijn aan toerschaatsen maar wel hun techniek willen verbeteren. In samenwerking met SVU (Schaats Vereniging Utrecht). 
  2. Bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar als opstap naar de wedstrijdgroep, als je om organisatorische of andere redenen nog niet naar de wedstrijdgroep kunt. In samenwerking met Loosdrecht. 

Schaatsklas

De schaatsklas voor kinderen van 5 t/m 13 jaar, ook voor beginners, kan gebruikt worden naast of in plaats van het jeugdschaatsen of als extra uur voor jonge rijders uit de wedstrijdgroep. In de vorm van spelletjes en oefeningen wordt op diverse niveaus op een heel leuke manier vooral op (bochten)techniek getraind. Een waardevolle toevoeging als je meer wilt schaatsen. De lessen worden gegeven op dinsdag van 16.30 tot 17.25 uur en op woensdag van 16.30 tot 17.30 uur.

 

Heb je nog vragen over het jeugdschaatsen, wil je een keer een proefles doen, mail dan naar , we denken graag me je mee!

 

 

Groepsindeling

Uitgangspunt bij de samenstelling van de lesgroepen is in de eerste plaats het niveau van de kinderen, maar we houden natuurlijk ook rekening met vriendjes/vriendinnetjes en leeftijd. Het belangrijkste is dat kinderen plezier op het ijs hebben, dan volgt de rest vanzelf. Bij het lesgeven is bij het jeugdschaatsen het aanleren van de juiste techniek belangrijker dan het leveren van prestaties in competitieverband. Afhankelijk van de vorderingen en de groepsindeling kunnen de leerlingen nog tijdens het lesseizoen naar een volgende groep gaan.

 

Diplomaschaatsen

Het seizoen wordt begin maart afgesloten met het officiële diplomaschaatsen. Alle kinderen van het jeugdschaatsen, dus ook van de andere verenigingen, kunnen hieraan deelnemen. De kinderen krijgen hun diploma uitgerekt tijdens de ‘seizoenswissel’ bij ons clubhuis op inline-skatebaan Blikkenburg in Zeist.

 

Overige activiteiten

Naast het diplomaschaatsen als afsluiting van het seizoen, organiseren de gezamenlijke jeugdschaatsverenigingen i.s.m. het Gewest gedurende de winter verschillende aantrekkelijke activiteiten, zoals:

  • sinterklaas- en spelletjesles
  • jeugdschaatsfestijnen
  • jeugdelfstedentocht
  • wedstrijdjes aan het einde van het seizoen

Ook binnen de vereniging zijn verschillende leuke activiteiten waar de kinderen aan meedoen, zoals het sponsorschaatsen voor een goed doel en de clubkampioenschappen.

 

Schaatsen

De jongste jeugd kan het beste op softbootschaatsen met lage noren beginnen. Bij deze schaatsen zitten de ijzers vast aan comfortabele zachte schoenen die tot boven de enkel reiken. Afhankelijk van de vorderingen kan een kind overgaan op noren. Om blaren op de voeten te voorkomen zijn sokken zonder gaten, stoppen of plooien het beste. Leer de kinderen de sokken zorgvuldig en glad aan te trekken. Schaatsen kunnen, tegen een kleine vergoeding, worden geslepen door één van de begeleiders. Er zijn verschillende aanbieders van huurschaatsen: Mijnten, schaats- en skeelersport in Achterveld, heeft een huurplan voor verschillende verenigingen (klik hier voor meer informatie). Ook Collard op de Vechtsebanen biedt mogelijkheden voor huur.

 

Kleding

Ter herkenning dragende kinderen een blauw/geel SIVZ trainingsjack en een SIVZ schaatsmuts of helmhoesje met naam. Deze zijn verplicht, evenals handschoenen. Wij adviseren zoveel mogelijk met een helm te schaatsen om schade aan het hoofd bij valpartijen te voorkomen. Dit kan een goedgekeurde schaatshelm zijn of een ronde fiets- of skatehelm, zolang er geen klepjes of uitsteeksels aan de achterzijde zitten. Verder adviseren wij een, bij voorkeur donkerblauwe, schaatssalopette. 

Kijk voor de jacks bij "clubkleding" onder de kop "Ledenservice". De jacks worden gehuurd, de kosten hiervoor bedragen €15,= huur per seizoen plus €20,= borg. De mutsen of helmhoesjes met naam worden gekocht en kosten €15,=.

Een dikke jas tijdens het schaatsen is overbodig en hinderlijk. Zorg echter wel dat de kinderenook voldoende warm blijven als ze even moeten stil staan gedurende de uitleg van de oefeningen. Trek daarom, onder het clubjack, enkele dunne laagjes over elkaar aan. Na afloop is een dikkere jas verstandig om te veel afkoeling te voorkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp © 2005, Club Webware / Webware Systems BV. Alle rechten voorbehouden.

Over onze vereniging
Bestuur / Commissies
Samenwerking
Clubkleding
Vrijwilliger van het jaar
Onze accommodatie
Verenigingsdocumenten
Verslagen ledenvergaderingen
Actueel nieuws
Nieuws archief
Fotoalbums
SIVZeist in de pers
SIVZeist op Facebook
SIVZeist op Strava
SIVZeist op YouTube
Evenementenoverzicht
Evenementenkalender
Kinderfeestje
Algemeen
Jeugdschaatsen
Wedstrijdschaatsen
Marathon
Toerschaatsen
G-schaatsen
Zaaltraining
Bostraining
Jeugdopleiding
Algemeen
Jeugd
Volwassenen
Algemeen
G-Skaten
G-Schaatsen
Sport Extra
Uitslagen Clubkampioenschappen
Sfeerverslag Jeugdkamp Inzell okt2018
Clubrecords en Klassementen
Wedstrijdverslagen
PR's leden
Contact info
Route
Aanmeldingsformulier
Vertrouwenscontactpersoon

Ogenblik a.u.b. ...